alkotok

Der er mange jordemødre når en historie bliver født og endnu flere, når ”baybien” er en hel serie historier og et miljøprogram. Forfatter, illustrator, redaktør, oversætter, udgiver, trykkeri, distributør, boghandlere, familier, venner, fans – alt i alt, en masse mennesker. Selvom vi gerne ville fortælle dig om dem alle, så har vi valgt at nøjes med to af dem. Men bag scenen er der mange flere som har været med.

Forfatter: Anna Grøn (Annie Green)

Anna Grøn (Annie Green)

Jeg må indrømme at jeg hader biografier, både at læse dem og skrive dem. De handler ofte om ting som jeg er ligeglad med, som uddannelse, eksamener, job og æresbevisninger.

Jeg vil meget hellere vide noget om hvad en persons yndlingsfarve er, eller hvilke farver han eller hun kan lide. Hvilke bøger kan personen lide at læse? Derfor vil jeg ikke kede jer med at ligegyldigheder, men i stedet fortælle om min yndlings køleskabsmagnet.

Det der står på den opsummerer mine to store passioner i en sætning: ”Pas godt på Jorden, det er den eneste planet, hvor man sælger bøger! ”

Jeg kom til verden for mere end 40 år siden og så langt tilbage jeg kan huske, har jeg været begejstret for planeten, dens mennesker, dyr og lyde – sommerregn, hedebølger, hård frost, regnbuer og mudder – alt ved naturen er fantastisk!

Det eneste som gør mig ligeså glad, er at læse. Jeg læser alt hvad jeg kan få fat i, bøger, aviser, reklamer eller interviewer.

Jeg læser dameblade videnskabsmagasiner, digte og romaner – alt hvad jeg kan få fat i bliver læst!

Hvis jeg nogensinde får en tatovering, så skal der stå: “Jeg har levet tusinde liv gennem mine bøger!” De har ført mig til nye steder og gennem dem har jeg lært om mennesker som jeg aldrig ville have oplevet udenfor bøgernes verden.

Det var sådan jeg lærte om Mahatma Gandhi og han fik mig til at se verden på en anden måde. Hans ord ramte mig i hjertet og jeg tænkte: Hvad gør jeg egentlig for denne unikke planet? – Den eneste, hvor man kan få bøger og hvor der er luft som kan indåndes og hvor jeg har levet nogle år? Hvad gør jeg for at beskytte den og måske, hvis det er muligt, at efterlade den i lidt bedre tilstand end før til de kommende generationer? Er det nok at være et godt eksempel for mine børn? Er det nok at plante et træ, være miljøbevidst når jeg køber ind, køre på cykel og køre med tog. At vande mine planter med regnvand og kompostere bladene i min have? Er det nok, eller kan jeg gøre mere?

Selvom jeg prøvede at være et godt forbillede for mine tre børn, så var det svært at få dem til at høre efter, hvis ikke beskeden var pakket ind i en spændene historie.

Så jeg prøvede at finde gode bøger om miljøet som egnede sig for børn, men jeg kunne ikke finde det jeg søgte.

Derfor besluttede jeg mig for at skrive en bog selv.

Det var noget af en opgave, men det første skridt var det sværeste: at gå i gang.

Det næste skridt ledte mig direkte til Genbrugsbanden.

Her kommer så det vigtigste: min yndlingsfarve er rød, jeg kan lide alt med prikker, min yndlingsret er sushi, men jeg kan lide alle fiskeretter og efter 17 kunne jeg nogle gange godt tænke mig at have et par dage uden børn i huset. Og så ville jeg ønske at havde skrevet manuskript til min favorithistorie for lang tid siden.

Heldigvis så er der ikke andre der har gjort det endnu, så måske en gang i fremtiden …

Illustrator: Igor Lazin

Igor Lazin er fra Novi Knezevac i Serbien. Han illustrerer laver illustrationer til børnebøger og magasiner og så instruerer han animations-og reklamefilm. Han har deltaget i adskillige udstillinger med tegninger og andet arbejde